FINALISTIT SAAPUNEET SUOMEEN

Maailman suosituimpiin sävellyskilpailuihin lukeutuvan IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit, ranskalainen Christopher Culpo, suomalainen Pertti Jalava, italialainen Andrea Portera, suomalainen Tomi Räisänen ja italialainen Roberto Sansuini ovat saapuneet Suomeen ja Kymenlaaksoon kilpailun loppuhuipennusta varten. Olari Eltsin johtama Kymi Sinfonietta esittää heidän teoksensa ensimmäistä kertaa finaalikonserteissa torstaina 14.11. klo 19 Kuusankoskitalolla ja perjantaina 15.11. klo 19 Kotkan konserttitalolla. Tulokset julkistetaan Kotkan finaalikonsertin jälkeen. YLE Radio 1 lähettää Kotkan konsertin suorana lähetyksenä.

Finalistit ja tuomaristo ovat läsnä myös orkesteriharjoituksissa

Finalistit osallistuvat myös teostensa orkesteriharjoituksiin Kotkassa ja Kouvolassa. Teokset hioutuvat esityskuntoon yhteistyössä orkesterin ja solistien kanssa. Finaalikonserttien solistikaarti koostuu neljästä instrumenttinsa huipputaitajasta, solisteina ovat italialainen sopraano Valentina Coladonato, venäläissyntyinen alttoviulisti Oleg Larionov, pianisti Risto-Matti Marin ja virolainen lyömäsoittaja Heigo Rosin.

Finalistien lisäksi myös tuomaristo - Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Erkki-Sven Tüür ja Olari Elts - seuraa tiiviisti harjoitusten kulkua. Ainutlaatuiseksi kilpailun tekeekin se, että jury kuulee kilpailun finaaliteokset kahdessa konsertissa ja niiden harjoituksissa ennen voittajan valitsemista. Tuomariston lopullinen päätös perustuu näin ollen myös elävien esitysten synnyttämään vaikutelmaan, mikä on erittäin harvinainen käytäntö sävellyskilpailuissa. Juryllä on ollut takanaan vaativa urakka jo ennen finaalihuipennusta: kilpailuun saapui peräti 283 sävellystä 38 maasta.

Kiehtova kattaus nykymusiikin uutuuksia - viisi erilaista orkesteriteosta

Finaaliin selviytyneet viisi teosta tarjoavat kiehtovan kattauksen nykymusiikin uutuuksia ja erilaisia musiikintyylejä.  Christopher Culpon (Ranska) Mundus Imaginalis -teos perustuu pianon ja jousten vuoropuheluun, heijastusten ja varjojen dialogiin. Pertti Jalavan (Suomi) Alttoviulukonsertossa on kertova tunnelma, joka ilmenee välillä rivakkana ja toisinaan unenomaisena ja viipyilevänä, Andrea Porteran (Italia) Klecksophonic Lieder kuvaa alitajunnan symboleita ja matkaa kohti tiedostamatonta, tätä tarinaa kertoo sopraanosolisti. Tomi Räisäsen (Suomi) Portal-teoksessa (Marimbakonserto) on kaikuja populaarimusiikista, siitä löytyy viittauksia mm. Liisa Ihmemaassa -teokseen, Matrix-elokuvaan ja Harry Potteriin. Roberto Sansuinin (Italia) Four Talesin jokainen osa ilmentää erilaista luonnetta ja tunnelmaa.  

Sävellyskilpailun finalisteihin on mahdollista tutustua ennen finaalikonsertteja Säveltäjät esiin! -tilaisuuksissa torstaina 14.11. klo 17.30 Kuusankoskitalolla, yläkerran kokoushuone Hirvelässä ja perjantaina 15.11. klo 17.30 Kotkan konserttitalon ravintola Vaustissa. Finalisteja haastattelee molemmissa tilaisuuksissa Yleisradion uutisjuontaja ja toimittaja Jussi-Pekka Rantanen. Mm. Linnan juhlia selostanut ja useista eri ohjelmista ja tilaisuuksista tutuksi tullut Rantanen juontaa myös sävellyskilpailun molemmat finaalikonsertit.

Lisätietoja:

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry,

Toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058,

s-posti: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, internet: www.klamicompetition.fi.