IV KANSAINVÄLINEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILU KÄYNNISTYY

Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestetään neljättä kertaa vuosina 2018–2019. Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on vakiinnuttanut asemansa maailman merkittävimpien sävellyskilpailujen joukossa. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat sukupolvensa johtaviin säveltäjiin ja musiikkivaikuttajiin lukeutuvat suomalaissäveltäjät Kalevi Aho ja Magnus Lindberg sekä virolainen säveltäjä Erkki-Sven Tüür. Tuomariston kapellimestarijäsenenä on Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja Olari Elts (Viro).

Kilpailuun voivat ottaa osaa kaikki Euroopan Unionin jäsenmaiden, Pohjoismaiden sekä seuraavien maiden kansalaiset (myös pysyvä oleskelulupa hyväksytään): Albania, Andorra, Bosnia-Hertsegovina, Kosovo, Liechtenstein, Makedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbia, Sveitsi, Ukraina, Valko-Venäjä, Vatikaanivaltio ja Venäjä. Kilpailussa ei ole osallistumisikärajaa. Kilpailuteosten tulee olla ennen julkaisemattomia ja esittämättömiä, kestoltaan 15–30 minuuttia. Sävellykset on postitettava kilpailukansliaan viimeistään 3.12.2018. Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot: 1. palkinto 11 000 euroa, 2. palkinto 9000 euroa ja 3. palkinto 7000 euroa. Tuomaristo voi halutessaan jakaa palkinnot toisinkin.

Jury valitsee kevättalvella 2019 vähintään kolme, mutta enintään viisi teosta esitettäviksi kilpailun finaalivaiheessa. Suomalaisen orkesterikentän kärkikaartiin lukeutuva Kymi Sinfonietta esittää finaaliin valitut sävellykset kahdessa finaalikonsertissa Kouvolassa ja Kotkassa syyskaudella 2019. Jury tekee päätöksensä lopputuloksesta vasta orkesteriharjoitukset ja finaalikonsertit kuultuaan. Finaaliin valittujen sävellysten tekijät pääsevät tiiviisti mukaan teostensa harjoitusprosessiin ja saavat tätä kautta arvokkaita kansainvälisiä kontakteja ja verkostoja, joilla saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia heidän säveltäjänuransa kannalta tulevaisuudessa. Monet säveltäjät ovatkin saaneet ratkaisevaa nostetta uralleen kilpailun kautta.

Juryn puheenjohtaja, myös edellisissä Kansainvälisissä Uuno Klami -sävellys-kilpailuissa tuomaroinut Kalevi Aho luonnehtii kilpailua seuraavasti:
- Uuno Klami -sävellyskilpailu on tärkein suomalainen ja yksi merkittävimmistä eurooppalaisista sävellyskilpailuista. Haasteellisin vaihe tuomariston kannalta on finalistien valitseminen, sillä kilpailussa on ollut kautta linjan erittäin korkea taso ja huomattavan suuri osallistujamäärä.  

Uuno Klami -sävellyskilpailun osallistujamäärä on ollut huikean suuri: I Kansainväliseen Uuno Klami -sävellyskilpailuun osallistui 117 sävellystä 23 maasta, toiseen 186 teosta 27 maasta ja kolmannen kilpailun osallistujamäärä kohosi peräti 265:een, teoksia lähetettiin 37 maasta. Tämä on osoittanut selvästi sen, että ammattimaiselle sävellyskilpailulle on selkeästi tarvetta kansainvälistä sävellystyötä tekevän joukon keskuudessa. Kilpailun tehtävänä on rikastuttaa ja monipuolistaa sinfonietta-kokoisille orkestereille suunnattuja ohjelmistoja sekä tuoda esille ja edistää eurooppalaista nykysäveltaidetta säveltäjä Uuno Klamin (1900–1961) nimen alla. Kilpailua järjestää Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry.

Lisätietoja ja sääntöesitteitä: toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058,
e-mail: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi.
Kilpailun internetsivusto löytyy osoitteesta: www.klamicompetition.fi